Zpráva o stavu unie… :)

19.10.2010 18:16

Před slavnostním vyhlášením vítězů na Maudi cupu (závodu, jehož vznik byl vloni inspirován právě Pražskou Ligou), a formálním tak zakončením druhého ročníku, máme příležitost se trochu „statisticky“ ohlédnout. Ve srovnání s premiérovým ročníkem jsme se určitě hodně posunuli a to je dobře. Základní principy na kterých Liga stojí: Sami sobě (dobrovolné úsilí pořadatelů), nízké bariéry, minimální administrativa a reklama, všední den odpoledne v Praze a okolí se ukazují jako úspěšný "mix".

 

Pojďme se podívat na pár čísel porovnávající loňský a letošní ročník a čistě pro zajímavost i úplně "jinou ligu“  tj. celorepublikové bikově-orientační dlouhodobé soutěže…

 

  Pražská MTBO Liga   Český pohár   Shocart liga
  2009 2010     2010   2010
Počet závodů 7 13 186%   20   10
   s MTBO speciálkou mapou 3 9 300%   vše   turist.
               
Závodníků celkem 115 232 202%   600   1300
    účast na alespoň 2 závodech 66 96 145%   550   216
    účast na alespoň 3 závodech 44 67 152%   500   76
    průměr na jeden závod 38 49 129%    (230 - 360)   (45 - 300)
   

 

Původně zamýšlený seriál několika „tréninkových setkání“ pro pár nadšenců (odpoledne po práci/škole), který už v prvním roce zaznamenal až nečekaný zájem, se začal stávat něčím víc. Druhý ročník měl už skoro dvakrát tolik závodů, počet účastníků se více než zdvojnásobil a úroveň / kvalita akcí šla ještě mnohem dál.

 

Z loňských 7mi závodů byly tři na MTBO speciálkách, vesměs původních. Letos jsme jeli 9x na speciální MTBO mapě, často specificky vytvořené pro závod Ligy a kvalitou mnohdy dosahující pohárové. Některé akce už nabídly i třeba takovou věc jako mytí kol… Několik pořadatelů se díky Lize naučilo/procvičilo v mapování, kreslení v Ocadu, zkoušíme různé způsoby ražení, atd.  Jeli jsme shluky, sprinty, frýčko, long, klasiku a troufli si i na plnohodnotné štafety, nebo plně oficiálně povolený/zorganizovaný závod.

 

Přilákali jsme letos přes 230 účastníků. Jezdí s námi pravidelně několik členů reprezentace, přes 20 závodníků elitní kategorie a celkem skoro 90 lidí registrovaných v Českého poháru. To jsou mimochodem plné dvě třetiny celé aktivní registrované MTBO populace z Prahy a Středočeské oblasti. Nicméně i v takové konkurenci se umí prosadit „neregistrovaní“ borci - několik se jich dokonce objevuje v první desítce konečného pořadí.

 

Těší nás, že velká většina našich účastníků s námi objevuje MTBO poprvé. Jsme rádi, že Liga kromě zajišťování fajnové volnočasové aktivity, velmi kvalitního tréninku pro "reprouše" a "eliťáky" a soutěžního elementu pro všechny "prestižáky", také pomáhá inspirovat nové adepty MTBO sportu.

 

Především ale máme obrovskou radost, že počáteční obavy z potenciálních problémů daných neoficiálním pojetím drtivé většiny akcí se nenaplnily. Neměli jsme zatím ani náznak nějaké kolize s úřady, sousedy, veřejností ani nic podobného a věříme, že to tak bude i dál.

 

Ověřili jsme, že zájem o Pražskou MTBO Ligu je, a chceme ji s Vaší pomocí dále rozvíjet.
:-) A k tomu nám dopomáhej kdokoli, kdo má zájem a baví ho to, jako nás.

 

 

:-) Za PL-MTBO Crew "Prezident Pražské MTBO Ligy v.r."         Praha, říjen 2010          

—————

Zpět